İki çeşit olan şeker hastalığının Tip 1 olarak adlandırılan çeşidi vücudun insülin üretmemesi sonucu oluşmaktadır. Buna yol açan sebep henüz bilinmemekte, şu anki tıp bilgimizle önlenememektedir. Belirtiler aşırı idrar üretimi, aşırı susuzluk, sürekli açlık, kilo kaybı, görüş bozuklukları ve yorgunluktur. Bu belirtiler bir anda ortaya çıkabilir.
Yeryüzünde şeker hastalarının %90’ının sahip olduğu Tip 2 diyabet ise büyük oranda aşırı kilo ve fiziksel aktivite eksikliği sonucunda ortaya çıkmaktadır. Belirtiler Tip 1 diyabete benzemekle beraber daha hafif olabilir, bu nedenle doğru tanı hastalığın yerleşmesinden ve kötü etkilerinin oluşmasından sonra konulabilir. Yakın döneme kadar sadece yetişkinlerde görülen Tip 2 diyabet artık çocuklarda da ortaya çıkabilmektedir.
Şeker hastalığı kontrol altına alınmazsa kalp rahatsızlıkları ve felç riskini artırır. Şeker hastaların %50’si kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatlarını kaybetmektedirler. Kan dolaşımı ile ilgili sorunlar ve sinir hasarı birleştiğinde uzuvların alınmasına yol açabilecek sonuçlar doğurur. Gözün retina tabakasındaki damarlara kan akışının azalması körlüğe yol açar. Dünyada körlük vakalarının %1’i şeker hastalığına bağlanmaktadır. Şeker hastalığı böbrek sorunlarının önde gelen nedenlerindendir. Sonuç olarak kontrol altına alınmadığı takdirde şeker hastalığı bireylerin hayatını kaybetme riski, şeker hastalığı olmayanlara göre iki kat yüksektir.