Cinsiyet, yaş, genetik, beslenme, egzersiz birçok değişkene bağlı olduğu düşünülen kalp ve damar hastalıkları önlenemez değildir. Birçok gelişmiş ülkede, bu rahatsızlıklara bağlı ölümlerin azaldığı belirtilmektedir. Gıdaların bu konuda etkisi büyüktür. Aşırıya kaçmadan dengeli şekilde beslenmenin, kuru yemiş, balık, meyve ve sebze gibi gıdaları tüketmenin bu rahatsızlıkların önüne geçilmesinde etkili olduğu bilim insanları tarafından belirtilmektedir.
Kalp ve dolaşımla ilgili her türlü sorun çok çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Bunlar yaş, cinsiyet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, tütün tüketimi, aşırı alkol tüketimi, ailede yatkınlık, şişman, fiziksel aktivite düşüklüğü, psikososyal faktörler, şeker hastalığı ve hava kirliliği olarak sayılabilir. Yaş, cinsiyet ve kalıtımsal olanlar gibi bazı faktörlerin engellenmesi mümkün değildir, ancak risk faktörlerinin birçoğu yaşam koşullarındaki değişiklikler, ilaç tedavisi ve sosyal değişiklikler ile en aza indirilebilir.
Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde başvurulabilecek en etkili yol yaşam koşullarında değişikliğe gitmektir. Bunlar aşağıdaki gibidir:
- Sağlıklı ve dengeli bir beslenme tarzı benimsemek,
- Sigaradan uzak durmak
- Kan basıncınızın sağlıklı bir seviyede kalmasını sağlamak.