Gıda katkısı tek başına gıda olarak tüketilmeyen, besleyici değeri olan veya olmayan, üretim, işleme gibi aşamalarda koruma, stabilize etme gibi teknolojik amaçlarla gıdaya ilave edilen, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni haline gelen maddelere verilen genel addır. Birçok gıda katkı maddesi doğada mevcuttur, hatta bazıları temel besin öğeleridir. Türk Gıda Mevzuatına göre gıda katkı maddeleri; gıdanın üretimi sırasında gıdanın görünüş, tat, doku ve renk gibi duyusal özelliklerini geliştirmek için teknoloji, muhafaza ve kalite zorunluluğundan dolayı kullanılan ancak tek başına gıda olarak tüketilmeyen ve gıda ham veya yardımcı maddesi olarak kullanılmayan maddelerdir.
Gıda katkıları bugünün karmaşık gıda zincirinde önemli bir rol oynamaktadır. Marketlerde ve restoranlarda gıda çeşitliliği giderek artarken temel gıda üretimi ile uğraşan kesim küçülmekte, tüketicinin daha fazla seçenek ve kullanım kolaylığı yanında daha uygun fiyata daha yüksek güvenlik ve sağlık standartları yönünde talebi sürmektedir. Tüketicilerin bu taleplerinin karşılanması ancak etkisi ve güvenilirliği kanıtlanmış gıda katkılarının kullanıldığı modern gıda üretim teknolojileri ile mümkündür.
Gıdalar sıcaklık değişimleri, oksidasyon ve mikroplar gibi başlangıçtaki durumlarını değiştirebilecek birçok çevresel faktöre maruz kalmaktadır. Gıda katkıları tüketicinin talep ettiği kalite ve özellikleri korunmasını, gıdanın üreticinin çiftliğinden tüketicinin sofrasına kadar güvenilir, besleyici ve cezbedici kalmasını sağlamaktadır.