İnsanoğlu bugüne kadar sürdürmekte olduğu tarımsal faaliyetlerle, kendi yaşam alanı da dâhil olmak üzere birlikte yaşadığı canlı ve cansız çevreye verdiği zararların farkına varmıştır. Bu amaçla doğa ile uyumlu, kaynakları doğru kullanan, sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen, hayvan refahını gözeten yeni tarımsal yaklaşımlar tüm dünyada yayılmaya başlamıştır.
Son yıllarda havayı, suyu ve toprağı kirletmeksizin, erozyonu, toprağın tuzlulaşmasını, hastalık ve zararlıların etkisini en aza indirecek tarımsal tekniklerin geliştirilmesine her geçen gün duyulan ihtiyaç artmıştır. Dünya’da bu ihtiyacı karşılayacak, doğaya dost üretim metodu “Organik Tarım” olarak nitelendirilmektedir. Organik-Ekolojik-Biyolojik Tarım birbiri ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
Organik Tarım, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen, üretimde kimyasal gübre ve pestisit gibi kimyasal girdi kullanılmadan, sürdürülebilir verimliliğe dayalı, hayvan refahını, toprak verimliliğini ve gıda güvenliğini esas alan üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve kayıtlı olan toprak-bitki-hayvan ve insan arasındaki yaşam zincirinde üretim optimizasyonunu sağlıklı bir şekilde sağlayabilen sertifikalı bir üretim şeklidir.
Organik Tarım doğal dengeyi koruyarak hava ve su gibi yaşamsal kaynakların ve doğal hayatın korunmasını amaçlayan bir üretim doğaya dost üretim yöntemidir.
Organik Tarım, ülkemizde 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına ilişkin Yönetmelik kapsamında yapılmaktadır. Bu üretim sisteminde yönetmelikler çerçevesinde ürünün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer tüm işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmamaktadır. Sadece izin verilen girdilerin kullanıldığı, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı, izlenebilirliği olan bir üretimdir. Her aşaması Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşları tarafından kayıt altına alınarak kontrol edilmekte ve ürünün ve girdinin geldiği her aşama sertifikalandırılmaktadır. Organik ürünün etiket bilgileri ve organik ürün sertifikası ile izlenebilirliği sağlanmaktadır.
Organik ürünlerdeki, Organik Tarım Logosu insan ve çevre sağlığını koruyan üretim tekniklerin kullanıldığının garantisidir.
“% 100 Doğal, Hormonsuz, Hakiki, Köy ürünü, Saf, gibi tanımlanan ürünler Organik Ürün değildir. Tüketiciye ürün hakkında hiçbir garanti vermez. Organik ürünlerin etiketi ve logosu, reklam ve tanıtımı; sahte, yanıltıcı olamaz ve tüketiciyi yanıltacak yazı, resim, şekil ve benzerlerini içeremez. Bu nedenle Organik ürün alırken mutlaka ürünlerin etiketi ve logosuna dikkat edilmelidir. Etiketli ürünlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yetkilendirdiği kuruluşun adı-logosu, kod numarası, müteşebbis veya ürün sertifika numarası, Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’te belirtilen organik ürün logosu bulunmalıdır.
Organik ürünlerin denetimi Organik Tarım Mevzuatı kapsamında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde organik tarım biriminde görevlendirilen personeller tarafından gerçekleştirilmektedir. Yapılan bu denetimde gerek görülmesi durumunda ürün analizi de yaptırılmaktadır. Bakanlıktan çalışma yetkisi alan kontrol ve sertifikasyon kuruluşları ise Bakanlığın Merkez teşkilatı ilgili biriminde çalışan personeller tarafından denetlenmektedir. Ürünün organikliği ile ilgili bir şüphe durumunda piyasadan ürün toplatılmaktadır. Müteşebbise mevzuat kapsamında cezai yaptırım uygulanmaktadır.