Yetersiz beslenmenin yaygın olduğu gelişmekte olan ülkelerde, bu durum genel olarak insanların yeterli gıdaya erişimlerinin olmamasıyla açıklanabilir. Gelişmiş ülkelerde ise nedenler çeşitli olup aşağıdaki gibidir:
- Eksik beslenme: Eğer bir kişi yeterli gıda tüketmiyorsa veya tükettiği gıdalar yeterli besin öğelerini içermiyorsa yeterli beslenemez.
- Ruhsal sağlık sorunları: Depresyon gibi ruhsal sağlık problemleri olan kişilerde, yetersiz beslenme alışkanlıkları görülebilir.
- Hareketlilik sorunları: Hareket kabiliyeti kısıtlı kişiler yeterli çeşitlilikte yiyecek alamadıkları veya yemek hazırlamayı zahmetli buldukları için yetersiz beslenebilirler.
- Sindirim ve mide sorunları: Bazı kişiler yeterli miktarda gıda alabilirler, ancak vücutları besin öğelerinin emilimini yapamaz. Buna neden olan rahatsızlıklar arasında “Crohn” ve “çölyak” hastalıkları sayılabilir. Şiddetli kusma ve ishal de yetersiz beslenme ile sonuçlanabilir.
- Alkol bağımlılığı: Gastrit ve pankreas hasarına yol açabilen bu durum vücudun yiyecekleri sindirme, bazı vitaminlerin emilimini ve metabolizmayı düzenleyen hormonları salgılama yetilerini sekteye uğratabilir. Alkol kalori içerdiği için doygunluk hissi verebilir, bu da kişinin gıda tüketimini, dolayısıyla gerekli besin maddelerini alımını etkileyebilir.